Sider

mandag 15. november 2010

Kake-Mons og diett?

Går det an for de av oss som er særs glad i kaker å leve på diett?

Ja, det går godt an, men du må lære deg å "fikse og trikse" litt med oppskrifter.

Noen praktiske tips:


  1. Jeg tør påstå at de fleste kakeoppskrifter er overdimensjonert med sukker. Bytt ut sukkeret med andre søtningsstoffer; min erfaring er at det holder med en samlet halvering i søtnings-mengde.
  2. Andre søtninger; avhengig litt av type bagst , men jeg tenker ca halv mengde med sukring + bittelitt økologisk rørsukker (hvis den skal serveres gjester) og en knivsodd stevia (og/eller Agar-agar). Istedet for øk.rørsukker bruker jeg ofte heller en liten dæsj med "Bjørkesøt" fra Life/Helios.
  3. Egg- jeg bruker så lite egg til vanlig at jeg etterhvert har tillatt meg å følge oppskrifter mht egg. Det er mulig å bruke egg-erstatnings-pulver, men bagsten blir gjennomgående tyngre da.
  4. Unngå hvitt mel - heter det i mange dietter; Jeg bruker finmalt spelt gjerne iblanda sammalt spelt med ca halv mengde. 
  5. Vanilje, anis, koriander og muskattnøtt , og selvfølgelig kardemomme, ingefær og kanel  er smakstilsetninger jeg anvender mye.  F.eks. er det spennende å lage spelt-vafler med "variasjoner av nevnte tema".  Kanskje har du noe annet smakfult krydder i skapet også?
  6. Krem og fløte lar seg greit bytte ut med de forskjellige soya-fløte-varianter som finnes; Menkomel/wipping er anvendelig til mye.
  7. Snøfrisk-ost er velegna til kakefyll/krem når du har tilsatt f.eks. ren vanilje el økologisk vaniljesukker. Eksempelvis som krem på gulrotkake.
  8. Sjokolade: Jeg bruker "70%mørk sjokolade", som finnes i alle butikker. Ok til å raspe dryss over "wipping-krem" og grei å varme opp. Rå-sjokolade er selvfølgelig "sunnere", men ofte mer arbeid å få tak i. (Må bestilles via internett).
  9. NB - døyv aldri en søt-trang uten å tenke salt. Jeg bruker nesten alltid en drøy knivsodd med havsalt i alle såkalt søte kaker.  Det er fordi den søt-trangen vi har nok har direkte sammenheng med syrenivået i blodet. Det betyr at man da trenger havsalt som beste "rensemiddel"/stabiliseringshjelp.  (psst; som man snakker om å runde av smaken med litt sukker i middags-sauser, kan man trygt tenke avrunding av smaken med litt havsalt i søt-mat.)
  10. Smør og olje til baking: Cocos-fett/olje er velegna til kakebagst. Dvs Delfia-fett (og delfia-kake) er slettes ikke så galt likevel! (bare bytt ut sukkermål m "halv søtning" (se over). )  Usalta Meierismør er det beste smør du kan bruke (unngå margarin o.l.)  Bruk usalta fordi vi ikke har holdepunkt for at de bruker rent havsalt i salting av smør. Raps-olje til baking er det beste alternativ av andre oljer, til denne bruken.
SÅ ER DET BARE Å TA FRAM KAKEOPPSKRIFTENE DU ELSKER; Bruk hodet og prøv deg frem slik at det blir morsomt etterhvert.

OBS; Jeg forsøkte å gjøre kransekake med å bytte ut vanlig melis MED sukrin-melis. Jeg gjør det aldri igjen. Så kransekake blir heretter enten med vanlig melis (kanskje litt mindre mengde) - eller så blir det IKKE kransekake.  Så noen ganger må man også vurdere /konkludere slik.