Sider

søndag 6. februar 2011

Frisk og kronisk syk


Her har jeg fått inn et tips som ser ut til å kunne ha interesse;

Frisk og kronisk syk

et psykologisk perspektiv på kronisk sykdomForfatter: Elin FjerstadPris: 
Kr 349,-   
 Kjøp 
ISBN: 9788205402355
(8205402353)Forlag: Gyldendal akademiskSpråk: BokmålFormat: HeftetTrykket: 2011Utgitt: 2010Sider: 297Nivå: VoksenStatus: På lager - sendes nå (1 stk.)Emner: Mental hygienePasienterSykdommerDen Norske Bokdatabasens omtale:
Denne boken handler om de psykologiske aspektene ved det å ha en kronisk sykdom. Den gir eksempler fra mennesker med revmatiske sykdommer og diskuterer hvordan man kan balansere det å være syk og frisk på samme tid. Boken presenterer konkrete verktøy til bruk i samtaler med kronisk syke. Den er skrevet for alle helsearbeidere som møter pasienter med kronisk sykdom. Med litteraturliste og stikkordregister.Forlagets omtale:
Hvordan oppleves det å ha en sykdom som aldri går over, og hvordan lever en best mulig med de utfordringene det innebærer? I denne boken rettes søkelyset mot de psykologiske aspektene ved kronisk somatisk sykdom. Gjennom eksempler fra mennesker med revmatiske sykdommer belyser forfatteren denne krevende balansekunsten; å være syk og frisk på samme tid. Forfatteren kombinerer en grundig gjennomgang av forskning med teoretiske bidrag fra blant annet utviklingspsykologi, helsepsykologi, positiv psykologi og kognitiv psykologi. Boken bidrar til å gjøre psykologisk teori anvendelig og tilbyr leseren konkrete verktøy til bruk i samtaler med både barn og voksne med kroniske sykdommer. Boken er skrevet for alle helsearbeidere som møter pasienter med kronisk sykdom, og for studenter innenfor helsefag som psykologi, medisin, sykepleie, ergoterapi og fysioterapi. Den som selv er kronisk syk, eller er pårørende, trenger den samme kunnskapen. For hvordan holde seg så frisk som mulig, og hva slags hjelp trenger en for å få det til?Del på Facebook
 Kjøp 

Korsblomstfamilien og Løk

Grønnsaker  av korsblomstfamilien er: Alle kålprodukter: rosenkål, kinakål, brokkoli, blomkål, grønnkål o.a.

Inneholder: sulforafan og indol-3-carbinoler(I3C) som er
 meget sterke antikarsinogene (kreftbekjempende) molekyler.
De kan fjerne toksinene i enkelte kreftfremkallende stoffer, hindrer celler i å utvikle setg til krefttumorer,
og
bidrar til selvmord blant kreftcellene og forhindrer angiogenese.


Anvendelse:
Damp kort, eller stek raskt i en wok, sammen med litt olivenolje.

Unngå koking, da dette skader sulforafan og I3C.

Hvitløk, løk purre, sjalottløk, gressløk m.fl.:
Hvitløk : av de første plantene brukt i medisinsk formål, omtalt allerede fra år 3000 f.Kr. !!
Louis Pasteur oppdaget hvitløkens bakteriehemmende virkning i 1858!!
Mye brukt til å forhindre infekjson i bandasjer, og overfor soldater i mangel av annen antibiotika: derfor kallenavnet "russisk penicillin".

Svovelinnholdet i løkfamilien reduserer den kreftfremkallende virkning fra nitrosaminer og n-nitrosos-forbindelser som oppstår når kjøtt grilles for mye og under tobakksforbuk.

Alle medlemmene i løkfamilien bidrar til å regulere blodsukkernivået, hvilket igjen reduserer insulinproduksjon og IGF (og dermed kreftcellevekst).

Anvendelse:
De aktive molekyler frigis når hvitløksfeddet knuses , og tas lettere opp i kroppen om den blandes med litt olje (Oliven).
Oppskåret kan den stekes lett sammen m grønnsaker . kombineres gjerne med litt karri el gurkemeie.

All løk kan spises rå, blandes i salat, eller på ei skive flerkornbrød med økologisk smør eller olivenolje på.  Deilig med havsalt over .-)

Husk: virkningen av kombninasjonen av antikreftmat-sorter har større virkning enn "en ting av gangen".

Obs: De nasjonale ernæringsråd og norsk ernæringsforskning handler alt for mye om de enkeltvise mat-sorter, og måles hver for seg. Mens sammensetning av flere er påvist i mange internasjonale studier , til å ha langt større effekt.


Ingefær

Igjen med henvisning til Servan-Schreiber:

Ingefærrot:
-effektiv antioksidant
-virker antiinflammatorisk mot enkelte kreftceller og bidrar til å redusere dannelse av nye blodårer
-uttrekk til te bidrar til å redusere kvalme under cellegift- og strålebehandling


Anvendelse:
-rasp litt ingefærrot til grønnsaker i wok el. stekepanne
-rasp litt ingefær i presset limesaft (evt + litt agavesaft om du ønsker litt søtere smak) og ha over frukt, som marinade.
-skjær ei skive (el flere) av ingefærroten og la dem trekke i kokende vann i 10-15 minutter. Kan drikkes både kald og varm.  (kryst gjerne noen dråper sitron oppi)

Praktisk effekt:
Begynnende forkjølelser, følelse av litt høy syreinnhold i blodet (eks etter litt vin-inntak), kvalme og tendens til svimmelhet; en kopp ingefær-te "klarner opp" , slik vi alle har erfart her i huset.