Sider

tirsdag 25. januar 2011

GRØNN TE HINDRER ANGIOGENESE.


Angiogenese
er medisinsk uttrykk for : nydanning av blodårer, viktig både for normal sårtilheling og ved utvikling av kreft. Skal en kreftsvulst vokse ut over ca. 1 millimeter størrelse, må kreftcellene lykkes i å sende kjemiske signaler slik at det vokser inn små blodårer til svulsten, for å gi tilgang på oksygen og næringsstoffer.
Dette var et et lite utdrag kopiert fra Store Medisinske Leksikon på nettet.

For oss, selvbehandlede cancerianere, er det et hovedmål å hindre nydanning av blodårer, altså å hindre angiogenese.

Grønn te hindrer invasjon i vev og angiogenese: D. Servan-Schreiber forklarer det med at den vokser i særlig fuktige områder og inneholder flere polyfenoler som kalles catechiner. En av disse, EGCG (epigallocatechin gallate) er blant næringsstoffene som bidrar best til å redusere at kreftceller danner nye blodårer. EGCG-molekylet ødelegges under gjæringsprosessen i produksjon av svart te, men finnes i store mengder i te som ikke er gjæret – altså i grønn te.
EGCG-molekylet :
-sprer seg gjennom de tynneste blodårer
-gir næring til hver eneste cellevekst
-legger seg på cellens overflate og blokkerer bryterne(«mottakerne») som skal gi startsignal for nye celler (også kreftceller) begynner invasjon av nabovev
-blokkerer startsignalet for produksjon av nye blodårer
-hindrer betenneslesfaktorer i å etablere nye tumorer
-eliminerer giftstoffer i kroppen (fordi den aktiverer enzymer i leveren som fjerner toksiner fra 
  kroppen)

Og : virkningen blir enda bedre dersom det kombineres med andre molekyler fra asiatiske matvarer , f.eks. soya.
Grønn te fra Japan inneholder mer EGCG enn grønn te fra Kina.

Rådet som Servan-Schreiber gir, med støtte i ulike studier på pasienter i Japan, er at
vi bør innta minst tre- fem kopper grønn te hver dag.
La grønn te trekke i 5-8 min, helst 10 min. Den bør drikkes innen en time, fordi polyfenolene forsvinner etter to timer. Dvs ferdigtrukket grønn te bør ikke oppbevares.

Og psst; den kan altså meget vel kombineres med maten vi spiser.(spesielt asiatisk mat med mye cumin/gurkemeie/pepper/ingefær). Men det skal jeg skrive mer om i en annen bolk.

Skål!