|
| Plus-minus-balancen (hvad er Yin og Yang?)At der eksisterer to slags kræfter i universet,
der virker modsat hinanden, har været kendt af
det gamle kinesiske kulturfolk i umindelige tider.
Deres betegnelse for disse to slags kræfter er
yin (udtales jin) og yang (udtales jang).
Yin repræsenterer det udvidende princip og yang
det sammentrækkende.
Kendskabet hertil er først i de senere år nået
til vesten gennem den japanske ernærings
forsker George Ohsawa, der har udgivet flere
bøger, som findes på tysk og svensk.
I én af dem står nedenstående oversigt over
de mest anvendte fødemidlers forhold til
disse to principper. Ohsawa hævder, at sygdom
er uligevægt i organismen stammende fra
fejlernæring, idet man enten har spist for
meget yin-føde eller for meget yang-føde, og
vil man blive rask, må ligevægten genoprettes
ved rigtig ernæring.
De forskellige næringsmidler anføres i
rækkefølgen fra yin mod yang.
Værdierne gælder kun inden for de enkelte
grupper og kan altså ikke sammenlignes
med andre gruppers værdier.
Kun et u eller s er nærmest neutral.
Kartofler og grønsager yangiseres gennem kogning
med havsalt og ligeledes gennem bagning.
Kilde: Julia Vøldan: Plus-minus-balancen,
Forlaget Ny Tid og Vi. 8.udgave.1988. Denne bog er desværre uopdrivelig. Del-udskrift fra side 18: Hvad er Yin og Yang, suppleret med te-oplysninger på side 60. Julia Vøldans inspirationskilde er George Ohsawa. Plus er udvidende Minus er sammentrækkende
Man anvender også de kinesiske begreber yin for udvidende og yang for sammentrækkende kost.
Plus-minus kostliste efter Julia Vøldan
Forkortelser:
u (udvidende) = yin, s (sammentrækkende) = yang
uu = meget udvidende
uuu = stærkt udvidende
ss = meget sammentrækkende
sss = stærkt sammentrækkende
Næringsmiddelliste:
KornByg: u
Hvede: s
Majs: s
(kommentar majs er minus)Hirse: s
Naturris: s
Rug: s
Havre: ss
Boghvede: sss
GrønsagerTomat: uuu
Agurk: uu
Kartoffel: uu
Asparges: u
Græskar: u
Rødbede: u
Champignon: u
Selleri: u
Rødkål u
Blomkål: u
Grønne ærter: u
Grønne bønner: u
Bladsalat: u
Grønkål s
Hvidkål: s
Løvetand: s
Julesalat: s
Gulerod: s
Persillerod: s
Pastinak: s
Kålrabi,majroe s
Porre: ss
Ræddike: ss
Løg: ss
Persille: ss
Kørvel: ss
Skorzonerrod: ss
Linser: ss
Brune og hvide bønner: ss
hvidløg: sss
FrugtAnanas: uuu
Gapefrugt: uuu
Appelsin: uuu
Banan: uuu
Citron: uuu
Figen: uuu
Pære: uuu
Vindrue: uuu
Fersken: uu
Melon: uu
Jordbær: u
Æble: u
Valnød: u
Ægte kastanje: s
Hasselnød: s
Paranød: ss
DrikkeKaffe: uuu
Chokolade: uuu
Frugtsaft: uuu
Øl: uuu
Kamillete: uuu
Kinesisk te: u
Komælk: u
Gedemælk: s
Timiante: s
Malurtte: sss
Urteteerne på side 60 følger nedenfor
Ost og FlødeFløde: uu
Flødeost: u
Myseost: s
Schweizerost: ss
Gedeost: ss
Forskelligt:Hvidt sukker: uuu
Blomsterhonning: uuu
Råsukker: uu
Smør: uu
Margarine: uu
Olivenolie: uu
Solsikkeolie: u
Jordnødolie: u
Lynghonning: u
æg: ss
-------------
Bemærkninger.Julia Vøldan arbejder med rangorden indenfor hver gruppe, men sammenligner ikke på tværs.
Jordbær med et u kan ikke sidestilles med flødeost med et u.
Der gælder følgende regler for opbevaring og behandling:
opbevaring, kogning og frysning, udvidende.
saltning, herunder kogning med salt, sammentrækkende.
Jo mindre jo mere s, fex er rogn sss, hvis æg er ss.
En fødevares indhold af u og s er afhængigt af jordbunden.
Supplement fra side 60, urteteer
s:
løvetand,
hyldeblomst,
følfod,
padderok,
salvie,
røllikke,
anis,
fennikel,
kommen,
hyrdetaske,
bukkeblad,
malurt,
kulsukker,
bukkehorn,
sennes,
u:
brændenælde,
kamille,
pebermynte,
lindeblomst,
birk,
lavendel,
basilikum,
dild,
rosmarin,
burre,
kokleare,
hyben,
selleriblade,
pilebark,
aloë
Neutral: Markussens universalte.
Egne tilføjelserFor mig er drikke helt anderledes end anført af Julia Vøldan.
Mange finder kaffe opkvikkende, hvilket peger på sammentrækning.
Stort set al øl opfatter jeg som sammentrækkende.
Hvis kinesisk te betyder grøn te, er det sammentrækkende
Indenfor en plante kan delene have forskellige egenskaber, græskar er udvidende, mens græskarfrø er sammentrækkende.
Generel advarsel. Vær forsigtig med at gå til yderligheder, hvis man
vælger at køre udelukkende udvidende eller sammentrækkende kost
bør det være et led i en kortvarig strategi.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer ? Mail efter din egen vurdering af dig selv:Enten til Hvis du er Plus og har behov for Minuskost
Eller til Hvis du er minus og har behov for plus-kost
Til top af hovedside
Julia Vøldans »plus-minus« teori lyder således: »For at et menneske skal kunne frembringe energi, er det skabt med
to poler af naturelektricitet, den ene i hjernen og dens forgreninger,
nervesystemet, og den anden i hjertet og dets forgreninger,
blodsystemet. Hjernen er fra første stund enten en + pol eller en - pol,
og dette forbliver uforandret hele livet igennem.
Blodets polaritet kan derimod forandre sig efter ernæringen.
Der skal altså være balance i kroppen mellem plus og minus,
og hvis vi ikke selv sørger for denne balance gennem ernæringen,
så sørger kroppen for den gennem sygdom«.
Når således et menneske af plustypen har haft + blod i længere tid,
har dets organisme set sig nødsaget til at skabe en ny - pol et eller
andet sted i legemet. Dette bliver sædvanligvis kaldt for et
sygdomssted eller et sygdomssymptom, men Julia Vøldan kaldte det
for et afbalanceringssted. Kroppen har lavet et minusdepot til
afbalancering af det udvidende ( + )blod for at opretholde den
livsnødvendige plus-minus balance.
Overfører man plus-minus begrebet til den østerlandske terminologi,
svarer »plus« til den udvidende kraft »yin«, og »minus« til den
sammentrækkende kraft »yang«. Den sammentrækkende yang-kost
passer således godt for den udvidende yin-type, medens den
sammentrækkende yang-type må passe godt på for ikke at få for
meget sammentrækkende kost. Der er udvidende rå grønsager og
frugter mere på sin plads.
Det kan ofte være svært at bedømme menneskers medfødte type,
især da de psykiske egenskaber tit kan forstyrre billedet. Dog
findes der en hel del mennesker, som er udvidende både fysisk og
psykisk, og disse er forholdsvis lette at kende. Der er gerne meget
udadvendte, talende, gavmilde, tillidsfulde og åbne for alt nyt.
På den anden side har vi de mennesker, som er sammentrækkende
både fysisk og psykisk. De er indadvendte, flittige, udholdende og
målbevidste, men samtidig gerne tilbageholdende både med ord og
penge, og tit skeptiske over for alt nyt.
Julia Vøldan havde mange års erfaring i type- og blodbestemmelse
og foretog disse målinger for abonnenterne af hendes blad
Ny Tid og Vi i det omfang hun kunne overkomme det.
Hendes bog »Plus-minus-balancen« giver god vejledning og oplysning
om emnet.
Der er meget inden for alternativ virksomhed, man ikke kan måle
og veje. En af disse er de Yin- og Yang-værdierne, som angivet
af Julia Vøldan. Man må i tro på den, man vejledes eller penduleres af.
Health News 2002
|
|