Gurkemeie inneholder stoffet curcumin, som interesserer forskere fordi det ser ut til å virke på «alt». Vel å merke på celler i laboratoriet.
Tilføres derimot curcumin i store doser til en hel menneskekropp, med nervesystem, immunsystem, fordøyelsessystem og det hele, klarer man knapt å registrere det i kroppen, ifølge forskning.no.
– Før curcumin eventuelt kan bli til medisin, må dette problemet løses, sier forsker Purusotam Basnet ved institutt for farmasi ved Universitetet i Tromsø.
Som krydder i det daglige kostholdet hevder en del forskere og kreftleger at gurkemeie kan dempe eller kurere betennelsestilstander i kroppen, samt forebygge kreft og andre kroniske sykdommer.
I laboratoriet opptrer curcumin nærmest som et mirakelstoff, idet det har effekt på flere måter og virker på alle enzymer som forårsaker betennelsestilstander. Curcumin er også er en kraftig antioksidant, ifølge Basnet. Antioksidanter beskytter som kjent mot såkalte frie radikaler som er skadelig for cellene.

David Servan-Schreiber forteller om laboratorieforsøk som viser til at gurkemeie øker vikrningen av cellegift og reduserer tumorvekst. Dvs særlig lurt å ta når man er under behandling, også for de av oss som tar B17.

Best effekt av gurkemeie (1/4 ts) får du om du blander den med:
pepper(1 knivsodd) og litt (1/2ss) oliven- eller lin-olje.


Gurkemeie kan brukes sammen med grønnsaker, i supper og i slatdressinger. Noen dråper Agavesaft kan dempe/fjerne den litt bitre smaken.


OBS: Industrielt fremstilt karri inneholder bare med 20 % gurkemeie. Så kjøp REN gurkemeie.