Sider

tirsdag 1. februar 2011

Kreft og fedme - felles årsak?


Dr. David Servan-Schreiber tar for seg en omfattende redegjørelse om dette spørsmålet i boka "Kreft og "terrenget" ditt".
To trekk, som begge gjelder kreft og som gjelder fedme handler om to fenomen:

1)utskillelse av insulin
og
2) sammensetningen av fettet vi spiser.


Lavglykemisk indeks/lavkarbo-mat gjør to ting:
1)reduserer cellevekst i eksisterende tumorer
2)reduserer fettvev i muskler

Dr .Serven-Schreiber forteller om flere ulike forsøk gjort ang. Dette. F.eks. Reduserte Amerikanerne fettforbruket med hele 11% i perioden 1976- 2000. Men likevel økte fedmen, og skadene ved fedmen, blant Amerikanerne.
Dvs «det amerikanske paradoks».
Mengden fettvev hos amerikanske barn under ett år økte også, til det dobbelte, i perioden 1970 – 1990; Serven-Schreiber viser til Gerard Ailhaud sin kommentar til dette: «For barn mellom 6 og 11 mnd kan du ikke legge skylden på McDonald´s, småspising, fjernsynstitting og manglende fysisk aktivitet!» sitat slutt.
Dermed ble MELKENS INNHOLD satt i fokus.
Hva er det som er endret? Før 1950 ble alle dyr fóret med frodig gress – følgelig ble alle melkeprodukter, egg og kjøttprodukter rike på Omega-3-fettsyrer.
Etterspørselen etter slik mat ble stor og dyrene ble tatt inn ,satt under intens avl og gitt mais, soya og hvete som de viktigste bestanddeler i fóret. Disse næringskildene innholder lite Omega- 3, men mye Omega -6.
Omega-3 og Omega-6-
fettsyrene er viktige for mennesker fordi menneskekroppen ikke produserer disse selv.
Vi trenger begge deler, men manglende likevekt av disse øker betennelser, koagulasjon, fett- og kreftceller.
Særtrekk ved Omega-6: holder på fettcellene, og gjør dem rigide. De sørger for koagulasjon og betennelse når det skjer skade utenfra, og stimulerer produksjonen av fettceller helt fra vi blir født.
Særtrekk ved Omega -3: bidrar i utviklingen av nervesystemet, til fleksibilitet i celle-membranen og sørger for å redusere betennelse. De bidrar også til å begrense produksjonen av fettceller.

Oppsummering:
Kroppens helse er direkte forbundet med forholdet mellom omega-3 og omega-6, at vi selv foretar et balansert inntak.
Det at dyrene de siste 50 år har blitt fóret «industrielt» , samt at de også er behandlet med hormoner som østradiol og zeranol for kjappere bli fete og slakteklare, ødelegger melk og mat vi tidligere kunne dra full ernæringsmessig nytte av.
Et av de få bestanddeler i det vi spiser fra dyreriket som kanskje har en kreftbekjempende virkning, er fettstoffet CLA(conjugated linoleic acid).
CLA finnes hovedsakelig i ost, men bare dersom den er laget på melk fra dyr som har beitet på gress.

Hm, ja- da er det ikke vanskelig å foretrekke ØKOLOGISK MAT
heretter.

Og det er altså denne balansen i kostholdet som har endret seg mest de siste 50 årene. (fritt sitert etter Servan-Schreiber s. 113)


4 kommentarer:

 1. Hei,

  Tankevekkende og gode innlegg, både dette og det forrige om endring i jordbruket i de siste 50 årene. Jeg har imidlertid et lite spørsmål til innlegget ditt om grønn te. Hvilken grønn te drikker dere ? Selv er jeg så lite avansert at det går i teposer (når jeg ikke drikker kaffe da). Jeg kjøpte nettopp Twinings Earl Grey grønne teposer, og synes at de er gode og bedre enn Lipton grønn te.

  Hilsen Hans Petter

  SvarSlett
 2. Hei igjen,

  I morgenritualet mitt inngår å sjekke kveldens TV program, slik at jeg får sett det jeg synes er interessant og slipper å se på alt det andre. I kveld 19:45 er det kollisjon mellom NRK1 og 2. Som gammel Oslo-gutt med mange Kollen-minner velger jeg nok NRK2, og ser på skihopper Engan og co. Men FBI på NRK1 handler om redusert Omega 3 i oppdrettslaks. På nettsidene deres skriver de om det, se http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7487978

  Hilsen Hans Petter

  SvarSlett
 3. Grønn te- vi bruker de varianter vi "kommer over", også i porsjonsposer(de er jo enklest å ha i lomma når man skal bort).
  Helst kjøper jeg grønn te, uten tilsatt frukt eller noe annet, i LØS VEKT. Men da må jeg i "kaffe-butikken" på Teie.

  Hørte på radio/nyhetene i dag om Laks og redusert omega 3; tja hvorfor skal vi tro det er bedre med industrialisert fór til fisk enn vi nå vet det er for alt annet levende vesen???

  SvarSlett
 4. Fint at du forteller om hva som står i boka til Dr. David Servan-Schreiber boka "Kreft og "terrenget" ditt" slik at vi (jeg) som ikke leser boka får et innblikk i hva han skriver.

  SvarSlett