Sider

onsdag 23. februar 2011

PLACEBO OG NOCEBO


Placebo og Nocebo.

Magnar Kleiven har behandlet disse temaene med entusiasme, i boken «ikke bland doktor´n borti helsa di»

Utgangspunktet er at tanken kan påvirke kroppen.

FØRST OM PLACEBO:

Kleiven beskriver hvordan «Fenomenet placebo» er brukt i forskning og mye om hvordan fenomenet er håndtert både innenfor legestanden og i samfunnet. Fenomenet kalles «placebo-effekten».
Det som er en smule paradoks er at det ikke anses som god forskning dersom en ikke tar med placebogruppen. Selv om svært mange avviser at troen på virkning er en virkning i seg selv, er det ikke god forskning dersom en ikke åpner for denne virkningen. Altså er det slik at på en side påstås det hårdnakket at troen ikke kan virke, men likevel tar en ikke sjansen på at det ikke virker.

Dette kaller vi helgardering, sier Kleiven.

Kleivens egen beksrivelse er: «Placebo er den fantastiske evne Vårherre har lagt ned i oss mennesker: Dersom vi er syke, men tror vi blir friske, har vi lettere for å  bli friske, enn om vi ikke tror vi blir friske. Så enkelt er det».

Han refererer til automobilproduksenten Henry Ford som sa: «dersom du tror at du greier det, eller tror at du ikke greier det, så har du rett».

Det vises til at ingen i verdenshistorien som noen gang har hatt suksess uten å ha tro på suksessen.
En av de største suksesser et menneske kan ha er å bli frisk av en alvorlig sykdom. Viljen til å bli frisk er viktigere enn alle andre medisiner, for det gjør noe med hele det store maskineriet som skal holde oss ved like. Medisiner er bare smøring på enkelte tannhjul. Smøring hjelper ikke i det hele tatt dersom ikke det er noe som driver tannhjulet. Drivkraften er oss selv. Sier lege Magnar Kleiven.

Placebo er ingen oppfinnelse, men oppdagelse. Første gang i 1811 og ble da definert som «behandling som behaget pasienten».

SÅ OM NOCEBO:

Kleiven beskriver Nocebo som følger:
«Dersom vi er friske, men tror vi blir syke, har vi lettere for å bli syke enn dersom vi ikke tror vi blir syke. Eller for å si det på en annen måte: Kunnskap om sykdom gir sykdom. Kan vi ikke snakke om andre ting enn sykdom, da? Det kan vi, men vi gjør det bare ikke.»

Han sier videre:
Placebo er evnen til å bli frisk dersom vi tror at vi skal bli friske.
Nocebo er motpolen til placebo.
Nocebo og placebo er som mørke og lys, yin og yang, kvinne og mann, bak og fram og opp og ned.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar