Sider

søndag 6. februar 2011

Frisk og kronisk syk


Her har jeg fått inn et tips som ser ut til å kunne ha interesse;

Frisk og kronisk syk

et psykologisk perspektiv på kronisk sykdomForfatter: Elin FjerstadPris: 
Kr 349,-   
 Kjøp 
ISBN: 9788205402355
(8205402353)Forlag: Gyldendal akademiskSpråk: BokmålFormat: HeftetTrykket: 2011Utgitt: 2010Sider: 297Nivå: VoksenStatus: På lager - sendes nå (1 stk.)Emner: Mental hygienePasienterSykdommerDen Norske Bokdatabasens omtale:
Denne boken handler om de psykologiske aspektene ved det å ha en kronisk sykdom. Den gir eksempler fra mennesker med revmatiske sykdommer og diskuterer hvordan man kan balansere det å være syk og frisk på samme tid. Boken presenterer konkrete verktøy til bruk i samtaler med kronisk syke. Den er skrevet for alle helsearbeidere som møter pasienter med kronisk sykdom. Med litteraturliste og stikkordregister.Forlagets omtale:
Hvordan oppleves det å ha en sykdom som aldri går over, og hvordan lever en best mulig med de utfordringene det innebærer? I denne boken rettes søkelyset mot de psykologiske aspektene ved kronisk somatisk sykdom. Gjennom eksempler fra mennesker med revmatiske sykdommer belyser forfatteren denne krevende balansekunsten; å være syk og frisk på samme tid. Forfatteren kombinerer en grundig gjennomgang av forskning med teoretiske bidrag fra blant annet utviklingspsykologi, helsepsykologi, positiv psykologi og kognitiv psykologi. Boken bidrar til å gjøre psykologisk teori anvendelig og tilbyr leseren konkrete verktøy til bruk i samtaler med både barn og voksne med kroniske sykdommer. Boken er skrevet for alle helsearbeidere som møter pasienter med kronisk sykdom, og for studenter innenfor helsefag som psykologi, medisin, sykepleie, ergoterapi og fysioterapi. Den som selv er kronisk syk, eller er pårørende, trenger den samme kunnskapen. For hvordan holde seg så frisk som mulig, og hva slags hjelp trenger en for å få det til?Del på Facebook
 Kjøp 

Korsblomstfamilien og Løk

Grønnsaker  av korsblomstfamilien er: Alle kålprodukter: rosenkål, kinakål, brokkoli, blomkål, grønnkål o.a.

Inneholder: sulforafan og indol-3-carbinoler(I3C) som er
 meget sterke antikarsinogene (kreftbekjempende) molekyler.
De kan fjerne toksinene i enkelte kreftfremkallende stoffer, hindrer celler i å utvikle setg til krefttumorer,
og
bidrar til selvmord blant kreftcellene og forhindrer angiogenese.


Anvendelse:
Damp kort, eller stek raskt i en wok, sammen med litt olivenolje.

Unngå koking, da dette skader sulforafan og I3C.

Hvitløk, løk purre, sjalottløk, gressløk m.fl.:
Hvitløk : av de første plantene brukt i medisinsk formål, omtalt allerede fra år 3000 f.Kr. !!
Louis Pasteur oppdaget hvitløkens bakteriehemmende virkning i 1858!!
Mye brukt til å forhindre infekjson i bandasjer, og overfor soldater i mangel av annen antibiotika: derfor kallenavnet "russisk penicillin".

Svovelinnholdet i løkfamilien reduserer den kreftfremkallende virkning fra nitrosaminer og n-nitrosos-forbindelser som oppstår når kjøtt grilles for mye og under tobakksforbuk.

Alle medlemmene i løkfamilien bidrar til å regulere blodsukkernivået, hvilket igjen reduserer insulinproduksjon og IGF (og dermed kreftcellevekst).

Anvendelse:
De aktive molekyler frigis når hvitløksfeddet knuses , og tas lettere opp i kroppen om den blandes med litt olje (Oliven).
Oppskåret kan den stekes lett sammen m grønnsaker . kombineres gjerne med litt karri el gurkemeie.

All løk kan spises rå, blandes i salat, eller på ei skive flerkornbrød med økologisk smør eller olivenolje på.  Deilig med havsalt over .-)

Husk: virkningen av kombninasjonen av antikreftmat-sorter har større virkning enn "en ting av gangen".

Obs: De nasjonale ernæringsråd og norsk ernæringsforskning handler alt for mye om de enkeltvise mat-sorter, og måles hver for seg. Mens sammensetning av flere er påvist i mange internasjonale studier , til å ha langt større effekt.


Ingefær

Igjen med henvisning til Servan-Schreiber:

Ingefærrot:
-effektiv antioksidant
-virker antiinflammatorisk mot enkelte kreftceller og bidrar til å redusere dannelse av nye blodårer
-uttrekk til te bidrar til å redusere kvalme under cellegift- og strålebehandling


Anvendelse:
-rasp litt ingefærrot til grønnsaker i wok el. stekepanne
-rasp litt ingefær i presset limesaft (evt + litt agavesaft om du ønsker litt søtere smak) og ha over frukt, som marinade.
-skjær ei skive (el flere) av ingefærroten og la dem trekke i kokende vann i 10-15 minutter. Kan drikkes både kald og varm.  (kryst gjerne noen dråper sitron oppi)

Praktisk effekt:
Begynnende forkjølelser, følelse av litt høy syreinnhold i blodet (eks etter litt vin-inntak), kvalme og tendens til svimmelhet; en kopp ingefær-te "klarner opp" , slik vi alle har erfart her i huset.

lørdag 5. februar 2011

Om balansebehovet mellom Omega-3 og Omega-6 -fettsyrene i blodet:

Jeg "sakset" fra bladet "Bedre helse" mens jeg satt på venterommet forleden dag:

Mettet fett:
Fete meieriprodukter
KJøtt
Konditorkaker
Tørre kaker og kjeks
Sauser
Hurtigmat

Omega 3:
Fet fisk; laks, ørret, sild, makrell, tunfisk, sardiner, steinbitt og flyndre.
(Nb hvis det ikke er "oppdrettsfisk" som er fóret på "industrielt fór")
Omega 3 finnes i økologiske melkeprodukter. Tran-produkter.

Omega 6:
Plantemargariner
Planteoljer
Majones
Majonessalater
Solsikkeolje
Maisolje
Soyaolje
Druekjerneolje
Sesamfrøolje
Grønne grønnsaker

Omega 9:

Oliven og olivenolje
Rapsolje
Mandler
Avokado
Peanøtter
Paranøtter
Cachewnøtter
Hasselnøtter
Pistasjnøtter

Internasjonale studier viser:
Har du omega3-nivå på over 8 % av fettsyrene i blodet , så gir det mer enn 90% beskyttelse,
Mens omega3-nivå under 4% gir ingen beskyttelse i det hele tatt.

Har du Omega 6-nivå på UNDER 45 så gir det mer enn 90% beskyttelse,
mens verdier OVER 65 ikke gir noen beskyttelse.

Det vises til  Forsker Ola Eide i Itogha. Som forsker ved å gjøre tester på fettsyrebalansen.

Det går an å bestille tester, for egen-testing på : www.ithoga.com

fredag 4. februar 2011

Ny MR-maskin , men hvilken forbedring?

 MR-kontroll –  til mer skade enn gavn?

Var til MR igår; noe de sa skulle ta «en halv time som vanlig» ...ble til at det var forsvunnet en hel time enda jeg ble sluppet ut.
Og maskinen var ny.
Enda en gang en ny maskin; 
hvorpå jeg håpet på mindre støy, kjappere teknisk fotografering, musikk på øret, bedre luft.
Men nei, istedet ble det «som før»;  
Hodet skulle legges oppi ei form, dvs at min hals var for kort til å få "musikk-klokker" på, hm; ikke enkelt å forlenge halsen  for anledningen nei.
Så da ble det sov-i-ro i ørene istedet + noen puter, som før.
Likevel var støyen mer voldsom enn før, enda mer tidkrevende fotografering, enda tørrere luft og enda mer risting i selve bordet jeg ligger på. Og en ting til: enda mer stråling!!
Den gjør at jeg kjenner ordentlig oppvarming i området der jeg blir fotografert.
Jeg kjenner stråling/strømninger nedover beina og ut i armene og opp i hodet – etterhvert som fotograferingen pågår.
Blir nummen i både hender og føtter og ør i hodet.
Varmen blir påtagende. Heldigvis hadde jeg fått avvist et teppe som ble lagt over meg før jeg ble rulla inn.

Jeg puster gjennom munnen, men blir umiddelbart ubehagelig tørr i munnen. Puster gjennom nesa, og da blir jeg jammen tørr bak i ganen og kanalen opp til nesa! Det har jeg ikke kjent makan til før. Godt det finnes sanger-tips om å små-tygge på tunge-spissen for å øke spytt-segresjonen for fukting.

Man har jo ingen reell tidsfølelse når man er inni maskinen, men da jeg slapp ut så var klokka rusla en time frem fra da jeg ble lagt inn. I sannhet en "drøy halvtime", vil jeg si.
Denne gangen var det ingen radiograf som "forsnakket seg" , ei heller noen som forklarte hvorfor de også denne gang kjørte meg frem og tilbake og holdt på så lenge.

Men etter forlengst å mista oversikt over hvor mange ganger jeg har vært inni der,så har jeg "kjentmannsprøven" og fant greit veien til garderoben og kom meg i klærne.

Og så fikk jeg tusla meg ut av det der «forferdelsens hus» og satt meg i bilen.
Jeg hadde «sikra meg» med nytrukket grønn te(med vann fra kafeen i 1.etg), 70% sjokolade og en skive rest av nista, til å «forfriske meg på» på hjemveien.
Dro på kor-øvelsen, men også det med diverse utfordringer pga den påfallende lemsterhet jeg kjente i kroppen. T.o.m. å synge var stritt.
Påfølgende natt:
det murrer i hele kroppen, bein og armer er «fulle av mark og småstein som smerter»
Jeg får ikke sove. Og kjenner at MR-maskinen har invadert meg på ubestemt tid. Den dritt-sekken(MR-maskinen ny og fin), tenker jeg, og tar meg et realt, natlig boblebad med Olivia badesalt, kjøpt på apoteket . (Det er salt fra Dødehavet med Olivenolje i)
Og det GJØR SUSEN.
Ha, ha; MR-dritten har tapt.

Jeg legger meg og sover godt resten av natta.
Herlig frelst av boblebadet.

I dag: Livet er igjen toppers – det går videre og kroppen er helt med. Slik jeg syns er - ja, det er toppers.

Men MR-kontroller? Hva er vitsen? Gjør den meg mere syk?
Nei, hvorfor skal jeg holde på med det spetakkelet der så ofte som de der inne ønsker det ? 3-4 ganger i året har de ment som «forsvarlig».
Nei, jommen er det slutt på det nå gitt. Ihvertfall ikke så ofte, nei. 
Nå får jeg bare  bestemme meg for det, på en bestemt måte ; minimum av slike kontroller her etter. 
Jeg må ha det klart for meg til jeg skal snakke med onkologen neste gang.

Og MR-maskinen; hva var det som var "så meget bedre" med denne nye utgaven? For hvem var den bedre?

tirsdag 1. februar 2011

Kreft og fedme - felles årsak?


Dr. David Servan-Schreiber tar for seg en omfattende redegjørelse om dette spørsmålet i boka "Kreft og "terrenget" ditt".
To trekk, som begge gjelder kreft og som gjelder fedme handler om to fenomen:

1)utskillelse av insulin
og
2) sammensetningen av fettet vi spiser.


Lavglykemisk indeks/lavkarbo-mat gjør to ting:
1)reduserer cellevekst i eksisterende tumorer
2)reduserer fettvev i muskler

Dr .Serven-Schreiber forteller om flere ulike forsøk gjort ang. Dette. F.eks. Reduserte Amerikanerne fettforbruket med hele 11% i perioden 1976- 2000. Men likevel økte fedmen, og skadene ved fedmen, blant Amerikanerne.
Dvs «det amerikanske paradoks».
Mengden fettvev hos amerikanske barn under ett år økte også, til det dobbelte, i perioden 1970 – 1990; Serven-Schreiber viser til Gerard Ailhaud sin kommentar til dette: «For barn mellom 6 og 11 mnd kan du ikke legge skylden på McDonald´s, småspising, fjernsynstitting og manglende fysisk aktivitet!» sitat slutt.
Dermed ble MELKENS INNHOLD satt i fokus.
Hva er det som er endret? Før 1950 ble alle dyr fóret med frodig gress – følgelig ble alle melkeprodukter, egg og kjøttprodukter rike på Omega-3-fettsyrer.
Etterspørselen etter slik mat ble stor og dyrene ble tatt inn ,satt under intens avl og gitt mais, soya og hvete som de viktigste bestanddeler i fóret. Disse næringskildene innholder lite Omega- 3, men mye Omega -6.
Omega-3 og Omega-6-
fettsyrene er viktige for mennesker fordi menneskekroppen ikke produserer disse selv.
Vi trenger begge deler, men manglende likevekt av disse øker betennelser, koagulasjon, fett- og kreftceller.
Særtrekk ved Omega-6: holder på fettcellene, og gjør dem rigide. De sørger for koagulasjon og betennelse når det skjer skade utenfra, og stimulerer produksjonen av fettceller helt fra vi blir født.
Særtrekk ved Omega -3: bidrar i utviklingen av nervesystemet, til fleksibilitet i celle-membranen og sørger for å redusere betennelse. De bidrar også til å begrense produksjonen av fettceller.

Oppsummering:
Kroppens helse er direkte forbundet med forholdet mellom omega-3 og omega-6, at vi selv foretar et balansert inntak.
Det at dyrene de siste 50 år har blitt fóret «industrielt» , samt at de også er behandlet med hormoner som østradiol og zeranol for kjappere bli fete og slakteklare, ødelegger melk og mat vi tidligere kunne dra full ernæringsmessig nytte av.
Et av de få bestanddeler i det vi spiser fra dyreriket som kanskje har en kreftbekjempende virkning, er fettstoffet CLA(conjugated linoleic acid).
CLA finnes hovedsakelig i ost, men bare dersom den er laget på melk fra dyr som har beitet på gress.

Hm, ja- da er det ikke vanskelig å foretrekke ØKOLOGISK MAT
heretter.

Og det er altså denne balansen i kostholdet som har endret seg mest de siste 50 årene. (fritt sitert etter Servan-Schreiber s. 113)


Jeg - en bondedatter.


Jeg - en bondedatter.

Født i 1954 – i Lågendalen. Det året mine foreldre overtok mors hjemgård.
Der var ku,gris og høner. På jordene ble det avlet høy(timotei),korn og poteter.
Her var rotgrønnsaker, løk,kål og urter til eget forbruk. Her fantes en relativt stor og innholdsrik frukthage. Før krigen var her også lin-produksjon og fremstilling av lin-tøy-stoffer, et omfang som på den tid var å anse som brukelig størrelse. Min oldemor var meget driftig i lin-håndtering, som var å definere som «hennes spesiale», mens oldefar drev som sko- og seletøy-maker og smed som «hans spesiale». Slektshistorien forteller om «bredd-fulle fat av næringsrik og variert mat».
Så kom 10-året da teknologien gjorde sitt inntog i landbruket.
I 1954 var allerede den første traktoren på plass, likeså det første treskeverket til kornet samt «Sleperen» dvs stråkutteren som ble koblet på traktoren. Den skilte halm og korn . Det var lettvint; «en mann» ( som oftest mor) sto bakpå å knytta igjen og vippet av, striesekkene med korn etterhvert som de var fulle. Halmen føyk rett ut bak. Jeg husker alle de «lettelsens sukk» over hvor fort gjort det nå var blitt med treskinga.
Like «fornøyelig lettvint» var det å kunne henge på en liten belte-gående «sak» bak på traktoren, slik at en og en potet-rand ble pløyd opp samtidig som potetene ble spredd ut og omkring. Lettvint å bare kunne gå å plukke dem opp uten hakke. 
Levende dyr og levende mat.
Etterhvert som laet (låven der høyet ble oppbevart gjennom vinteren) ble tomt – husker jeg forventingene til «vår-slippet». Har man opplevde et riktig vårslipp av kuer ,kviger og kalver, så har det siden aldri vært mulig å gå mot vår uten å identifisere ekte vårfornemmelser, og da hos alt levende vesen. Kveget lærte meg det da jeg var barn.
Fortsatt var slakt av dyr en manuell og møysommelig prosedyre. En lokal slakter kom til gårds for å hjelpe til at alt gikk riktig for seg, både humant overfor dyra og hygienisk overfor matproduksjonen. Blodtapping, vask, henging, partering og nedsalting; alt i riktig rekkefølge og til riktig tid.
Oppbevaring var et sentralt kapittel i gårdsdriften:
rengjøring og vedlikehold av kjeller-rom, strie-sekker, salt-holker m.v. var et «være eller ikke være» om man skulle holde det fritt for mus og alt annet «utøy». Koking av glass til bruk for all hermetisering av diverse frukt og grønnsaker , var et omfattende sesong-arbeid.
Melkerom i tilknytning til fjøset, med innlagt vann, var nesten som en en sensasjon å regne, like etter krigen. (Så var da vårt bruk ett av de to første i Lågendalen, med elektrisk varmtvannsbereder innstallert. Dette fordi min bestefar satt i E-verk-styret og var nysgjerrig på hvordan slik ny-vinning kunne være til nytte. Den andre ble innstallert hos et annet E-verk-styre-medlem.) På den måten kunne melka avkjøles med kaldt vann rennende over dunken, umiddelbart etter melking. Og kjørlene kunne like umiddelbart rengjøres i kokt vann.

De fatale endringene:
Produksjonsøkning ble et spørsmål, rasjonaliseringsmulighetene gav rom for mere. Større produksjon. Mer avkastning. Mindre svinn. Og da kjøleskap og fryseboks etterhvert ble «allemannseie», så ble alt omkring oppbevaring av mat, meget forenklet og det frigjorde betydelig med tid.

Myndighetene lokket og stimulerte til endringer:
  1. All melk skulle pasturiseres og selges i forseglede flasker. Etterhvert ble det forbudt å selge melk/fløte mm, direkte fra bruket.
  2. Egg skulle gjennomlyses for kontroll (og bedre holdbarhet), og bare unntak tillot direktesalg i relativt små mengder.
  3. Fullgjørdsel-fabrikken til Hydro kom i full virksomhet, og bruk av natur-gjødsel ble betegnet som miljø-synd pga lukt. Det ble et problem hvor man så skulle gjøre av dyre-ekskrimenter osv. Nabo-klager på lukt ble legitimt og måtte følges.Kunstgjødsel var offesielt betegnet som «fullgodt», faktisk som bedre, enn natur-gjødsel for jorda.
  4. Dyrefóret ble industrielt produsert som «kraftfór», bestående av mais, soya og ulike tilsetninger f.eks. av hormoner som skulle fremme produksjonsøkning. Dvs raskere dyr til slakt og mer melk pr ku.
  5. Omlegging av driften, til frilandsgartneri ble subsidiert. Forutsetningene om bruk av sprøytemidler for bedre kvalitet og holdbarhet på produktene, var udiskutable. Hva dette gjorde med jord-kvaliteten, var å anse som utidig spørsmål.

Bondens dilemma:
Når jeg høsten 2010 samtaler med mine foreldre, to gamle bønder, om hvordan dette var, så fremkommer mye sårhet.
Om ungdomsentusiasmen, om å kunne være «jordens barn», bygge jorden.  Det handlet om lange dager. Døgnet rundt, uka rundt, året rundt.
Om pågangsmotet til å legge om driften, rive driftbygninger, bygge nye, vedlikeholde maskinparken, og fremfor alt produsere mat som livgivende og næringsrikt.
Det handler i stor grad om alle betenkningene oppover i tiden. Alle spørsmålene som ble stilt til kontroll-instansene, men som ble imøtegått med at «de hadde oversikten , ikke bekymre deg du».
Om hvordan man blir underlagt offesielle bestemmelser om hva som er «godkjent» og «riktig».
Om bondens egen følelse omkring temaet; gift er gift og kan aldri bli noe annet.
Og «tukling med naturen kan aldri bli til noens gavn over tid.»

Resultat:
Så sitter vi da, med ferdigprodusert og/eller «halvfabrikata» som er:
            1. stinne av E-stoffer, for holdbarhetens, og utseendes, skyld
            2. stinne av smakstilsetninger, fordi de naturlige smak-og næringsstoffene er blitt borte under fabrikasjonen.
            3. Fettstoffer og antioksidanter som er blitt fjernet, eller mildest talt blitt bragt i stor ubalanse
            4. tilført raffinert sukker og salter for å kunstig øke volum/vekt på produktet.

Det er mitt liv jeg lever.
Nå som cancerianer.
Er en del av «den uforklarlige epidemien».
På daglig jakt etter ekte «anti-cancer-mat» dvs økologisk mat.
Fordi
jeg vil kjenne at jeg lever et levende liv, på livgivende mat.

Nøtterøy, 1.februar 2011
Ingebjørg Thorsen
selvbehandlende cancerianer.